sobota, 17 stycznia 2015

Śniadanie na nie leniwy dzień - banany w cieście z gorącą gorzką czekoladą








W weekendy bardzo lubimy z samego rana biegać, a potem pysznie zjeść. Może niekoniecznie idealnie zdrową owsiankę z jeszcze zdrowszymi dodatkami, choć i to lubimy. Najchętniej jemy nietypowo, bo w weekendy jest więcej czasu na przygotowanie śniadania. Właściwie to banany w cieście nie wymagają dużo czasu przygotowania, ale jakoś w tygodniu po prostu nie chce się tego robić. Jedyną trudność może sprawiać fakt, że przygotowując banany do smażenia i smażąc je, jednocześnie należy jak najczęściej mieszać rozpuszczającą się czekoladę.

Banany w cieście, jak wszystkie moje domowej roboty słodycze - nie są za słodkie. Główną słodyczą potrawy są banany, które po obróbce termicznej lekko się karmelizują i ich smak się uwydatnia. Drugim słodkim składnikiem jest czekolada - ale koniecznie ta gorzka, która ma co najmniej 70% kakao. I to tyle. 

Nie lubię, kiedy jakiekolwiek placki z czymś, mają więcej ciasta niż owego czegoś. Dlatego banany z przepisu powinny zostać jedynie lekko oblepione dielikatnym i płynnym ciastem.







SKŁADNIKI
(na 2 porcje)

2 banany

1 białko z jajka
60 g mąki pełnoziarnistej
30 ml wody gazowanej
30 ml mleka

100 g czekolady
3/4 szklanki mleka pełnotłustego




PRZYGOTOWANIE

Białko lekko roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, wodę i mleko i szybko mieszamy. Ciasto gotowe.

Zanim zaczniemy smażyć banany wstawiamy na nieduży ogień pokruszoną czekoladę z mlekiem. Całość dość szybko się rozpuści i należy pamiętać, by jak najczęściej całość mieszać - najlepiej trzepaczką lub widelcem. Na początku będzie się wydawało, że rozpuszczona czekolada nie połączy się z mlekiem, ale nie należy się poddawać - po pewnym czasie wyjdzie pyszna, gładka gorąca czekolada!

Banany rozdzinamy wzdłuż na pół, potem ponownie na pół, tym razem poprzecznie. Obtaczamy w cieście. Ciasto będzie rzadkie i nie dużo zostanie go na bananyach, ale o to chodzi. Zaczynamy je smażyć na patelni z dość dużą ilością tłuszczu. Banany powinny przyrumienić się na złoto z obu stron. 



PORADY

Banany niekoniecznie trzeba polewać czekoladą. Można też przelać ją do filiżanek lub niewielkich kubeczków czy miesczek i maczać w niej każdy kawałek tuż przed zdjedzeniem. Ciasto będzie wtedy  nadal chrupkie.













1. Jak zwykle prezentacja gotowego. // 2. Podstawowe składniki placków. // 3. Początek rozpuszczania. // 4. Już się smażą! // 5. Gotowa czekolada. // 6. Od góry też fajnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz